Nyt & gammelt — Et par overvejelser

Canon Eos 300D

Jeg faldt forleden over denne test af et gammelt kamera, der skabte sensation i 2003 ved at være det første, man kunne købe for under 10.000 kr. Som med så meget andet elektronik, er priserne gået ned efterhånden som der kom flere modeller på markedet.

Det er klart, at hvis man ser specifikationerne for 300D og sammenligner med, hvad man får idag med eos 750D/760D, der tilhører samme produktlinje, falder det gamle kamera igennem og man kan spørge: “hvorfor dog beskæftige sig med det gamle bras?”

Jeg er ikke enig i konklusionen! Nogen gange er det godt at der er “modstand” og resultaterne ikke kommer automatisk. Det kan tvinge én til at fordybe sig og undersøge, hvordan man så gør, når de nymodens teknologier såsom højlysoptimering ikke er til rådighed. Man kan lære om at fokusere på forhånd (pre-fokusering), når kameraet kan tage 3 billeder i sekundet og der er plads til 4 billeder i bufferen. Det tvinger til en anderledes omhyggelighed.

Roger Hicks skrev i Amateur Photographer i 2009 om, hvordan han fik sine bedste billeder, når han gik udenfor sin komfortzone. Et besøg i Kina, et land, hvis styre han ikke kunne fordrage, kunne give bedre billeder end et behageligt ophold i Ungarn.

En anden fordel ved at prøve ældre kameraer kan være, at du sætter mere pris på den moderne teknologi og bedre kan indse, at den er nyttig.

Der er sket meget store fremskridt siden eos 300D og kameraer idag kan langt mere. For eksempel fotograferede jeg for nylig til en fest, hvor jeg måtte bruge ISO 25.600, hvilket i 2003 var utænkeligt. Eos 300D stopper ved 1600 og kan ved hjælp af et firmware hack “lokkes” op på 3200, men kønne bliver billederne ikke. På det moderne kamera giver 25.600 synlig støj, men billederne kan med let støjreducering stadigvæk bruges.

Gad vide om de kameraer, vi i dag ser op til, virker håbløst gammeldags om 12 år?